Lithium-ion accu

Lithium-Ion accu’s hebben een grote energiedichtheid. Het heeft wel tot drie keer toe een hogere energiedichtheid dan een loodaccu. Lithium-Ion accu’s worden vaak specifiek voor een apparaat gemaakt, omdat er een regelsysteem aan gekoppeld dient te worden. Dit regelsysteem controleert de spanning, om te diepe ontlading te voorkomen.
 

Kenmerken

Wordt nu nog vaak in de consumentenelectronica gebruikt.

 

Voordelen

Relatief licht in gewicht
Een lithiumaccu heeft als voordeel dat deze veel lichter is dan de loodaccu.

Goede prestaties bij lage temperaturen
De lithiumaccu presenteert beter als het koud wordt dan een loodaccu. Een loodaccu wordt tot 30% minder efficiënt bij temperaturen onder nul.

Geringe zelfontlading (alleen door geïntegreerd regelsysteem)

Geen geheugeneffect
Het heeft geen capaciteitsverminderingverschijnselen wanneer de accu steeds wordt geladen vanuit een niet-ontladen toestand.

Lange levensduur

Milieuvriendelijk

 

Nadelen

Regelsysteem
Er moet een regelsysteem aan gekoppeld zijn. Dat houdt in dat een accu voor een specifiek apparaat wordt gemaakt en dat men dus veel minder uitwisselbaarheid hebt. Dat resulteert weer in lagere productieaantallen per type auto en daarmee weer in hogere prijzen. Dit regelsysteem controleert de spanning, om te diepe ontlading te voorkomen.

Kans op explosie
Kans van explosie bij hoge temperaturen.

Relatief duur
Duurder dan een loodaccu (kan tot vier keer duurder zijn).

Continu verlies van capaciteit
Een nadeel is dat de Li-ion-accu continu zijn capaciteit verliest, al wordt het niet gebruikt. Dit verlies is groter bij hogere temperaturen. Door dit chemisch verval gaat bijvoorbeeld een laptopaccu ongeveer drie tot vijf jaar mee. Dit afbraakfenomeen wordt versterkt wanneer de batterij volledig is opgeladen. De batterij mag niet helemaal ontladen worden, omdat de batterij dan onherstelbaar uit kan vallen.

Ontwerp en ontwikkeling door CNNCT
Accu verkoop Barneveld © 2019